אחי אומר שבראש סדר העדיפויות יכול להיות רק דבר אחד. המשאבים שלנו מוגבלים – הזמן, הסבלנות, יכולת ההכלה, הכסף… לכן יוצרים סדר עדיפויות ובראשו יש משהו אחד, גם כשיש כמה דברים "בראש סדר העדיפויות", אנחנו בוחרים אחד שהוא הכי חשוב לנו, מה ששם אותו לבדו בראש הפרמידה. אפשר לבחון את סדר העדיפויות שלנו בדיעבד ע"פ המעשים שלנו – איזה נושא בפועל אנחנו מקדמים, אם נרצה זאת ואם לא, גם אם הקידום הזה נובע מתוך אילוץ.
למשל – אם אני אומרת שהקשר הרציף עם האחים שלי הוא בראש סדר העדיפויות, אבל בפועל אנחנו מדברים פעם בשנה ולא נפגשים בכלל, גם אם הם אלה שלא שומרים על קשר וגם אם הם גרים רחוק ולא נוח לסוע אליהם וגם אם נגמר לי הטלכרד – בפועל זה מה שקורה, לכן כנראה זה לא באמת בראש סדר העדיפויות שלי, אני רק חושבת שזה שם או רוצה לתפוס את עצמי ככזאת ששמה את הקשר עם האחים בראש סדר העדיפויות (אל דאגה, אנחנו בקשרים מאד טובים).
אני אומרת שלא יכול להיות תמיד רק דבר אחד בראש סדר העדיפויות, כי אם ככה, ונחזור לדוגמה הקודמת, אני צריכה עכשיו לעזוב הכל ולסוע לאח שלי. אבל אני עכשיו בבית עם הילדים, שעת ארוחת ערב, אז מה? אשאיר אותם לבד ופשוט אסע?
בגישה שלי, אני עובדת בשיטה של "מטרות על".
מטרות על הן השאיפות הכלליות שלנו בכל תחומי החיים וההגשמה שלהן היא עבורנו המדד להצלחה. הן המצפן האישי של הפעולות, הרצונות והמקום בו אני רוצה להיות.
לכל אחד מאיתנו יש מגוון מטרות על בנושאים שונים וכל בחירה שאנחנו עושים מונעת מאחת או יותר ממטרות העל. בכל רגע אני בוחרת מהי מטרת העל שלטובתה אני פועלת והיא זו שמובילה אותי בתעדוף ובדרך הפעולה באותו רגע נתון.
מטרות העל פשוט קיימות וכולן חשובות באותה מידה. סדר העדיפויות שלהן משתנה לפי הזמן והמקום.
ואם אני חוזרת לדוגמה –
2 מטרות על מתוך הרשימה:
– לספק את הצרכים הבסיסיים של הילדים שלי.
– להיות בקשר רציף עם האחים שלי.
כרגע, במקום והזמן שבו אני נמצאת (בית, שעת ארוחת ערב), אפעל להגשמה של מטרת העל הראשונה – לספק את הצרכים הבסיסיים של הילדים שלי. ביום אחר בשעה אחרת, כשאפעל לטובת מטרת העל השניה – להיות בקשר רציף עם האחים שלי, יכול להיות שאדבר עם אחי בטלפון ואחד הילדים יבוא לספר לי משהו או יבקש שאכין לו משהו לאכול, אבל אדחה אותו כי כרגע אני פועלת לטובת מטרת על אחרת. לא תמיד הילדים מעל הכל, למרות שברשימה שלי קיימות הרבה מטרות על שקשורות אליהם, מה שנותן להם "סיכוי" יותר גבוה להיות במטרת העל הנבחרת של אותו רגע, אבל לפעמים אבחר לקדם מטרת על אחרת.
אז מה בכל זאת למדתי מאחי באותה שיחה?
עד היום בחנתי את מטרות העל שלי בכאן ועכשיו וקדימה, כלומר – קדימה – לאן אני שואפת – אילו מטרות על אני מגדירה לעצמי, בכאן ועכשיו – מתוך רשימת מטרות העל – איזו מטרה אני מקדמת כרגע.
אחי החכם אומר – שכחת את המדד, איך את יודעת שאת אכן פועלת לקידום מטרות העל שלך, שלא שכחת אחת בדרך או שאת לא מספרת לעצמך שאת מקדמת משהו, אבל לא עושה את זה בפועל?
המדד הזה הוא ההסתכלות אחורה, בפרספקטיבה של זמן. מדי פעם לעבור על הרשימה ולשאול את עצמי – מה בפועל עשית כדי לקדם כל אחת מהמטרות שהגדרת לעצמך?
האם במבחן התוצאה כל אחת מהן באמת חשובה? האם את מקדמת את כולן?
מדי פעם אני עוברת על רשימת מטרות העל שלי ובודקת אם כל אחת מהן עדיין נכונה ורלוונטית לי, מהיום אבדוק אם היא גם עומדת במבחן הפרספקטיבה.
מזמינה אותך לעקוב - אשלח לך אימייל בכל פעם שיעלה פוסט חדש.